Stoletý stařík, který (náhodou) vybral miliony pro charitu

16. 04. 2020 11:16:30
Na konci dubna oslaví válečný veterán kapitán Tom Moore sté narozeniny. Ano, sté. To už je důvod k pořádné oslavě! Ta ale pochopitelně nebude, protože korona,a tak kapitán dostal jiný nápad – využít své století k benefiční akci,

která vytěží prostředky pro charitu národního zdravotního systému NHS. „Tihle současní hrdinové si zaslouží každou penci,“ pravil Moore, který tak chtěl zdravotníkům poděkovat za jejich péči při nedávném léčení rakoviny a zlomené kyčle. Usoudil totiž, že ani v jeho věku není pozdě na to něco praktického udělat.

V Anglii se často na charitu vybírají peníze skrze „sponzorování“ nějakého amatérského sportovního výkonu, přičemž nejpopulárnější je běh na delší úsek, ideálně maraton či půlmaraton. Kapitán Tom, jak se mu říká, už ale chodí jen velmi špatně a navíc s chodítkem, a o nějakém běhání proto nemůže být ani řeč. Proto se rozhodl, že za pomoci chodítka stokrát obejde do svých stých narozenin svou zahradu, která měří dvacet pět metrů. Spolu s dcerou založil fundraisingovou stránku a za cíl si stanovil získat £1000 (asi 30.000 Kč).

10. duben

Tom nevěřil vlastním očím, když se litr liber vybral během jediného dne (moje kolegyně běžela před pár lety pro charitu maraton a tisíc liber horko těžko vybírala několik týdnů, a to nebyla krize). Tom Moore, který za druhé světové války sloužil v Indii a Barmě, zvýšil cílovou částku na odvážných sto tisíc liber (tři miliony korun) – když už je člověku jednou sto, tak proč z toho (pro doktory a sestřičky) nevytěžit maximum, ne?

11. duben

Vybráno £100.000! Zkusíme čtvrt mega?

12. duben

Kapitán Tom byl hostem rádia BBC 2 a díky zvýšenému zájmu médií a obyvatel se skutečně vybralo £250.000. Každý teď chce zdravotnímu personálu nějak ukázat svou vděčnost, a téměř stoletý válečný hrdina je pro Británii příkladem a inspirací. Cílová částka je dále navýšena na půl milionu anglických liber, a to už je výzva!

13. duben

Britská veřejnost i napotřetí překonala kapitánovu výzvu a na sbírku přispěla ne půl melounem, ale rovnou celým milionem liber. Tomova dcera prohlásila, že když to tatínkovi oznámila, nastalo užaslé ticho.

14. duben

Poté, co jsem na BBC článek o tomto inspirativním staříkovi zahlédla, vyhledala jsem si ze zvědavosti tu jeho fundraisingovou stránku. Jaké bylo moje překvapení, když jsem tam místo milionu liber viděla miliony tři, a peníze mi dále doslova rostly před očima – během dvaceti minut tam přibylo osmdesát tisíc liber, to jest přes dva miliony českých korun! Takové věci znám jen z přímých přenosů benefičních koncertů organizovaných veřejnoprávní televizí, a byla radost se na to dívat. Jednu chvíli se prý na webovku přihlásilo devadesát tisíc lidí a hrozilo, že spadne!

16. duben

K včerejšímu středečnímu ránu (15. 4.) darovalo víc než půl milionu lidí £5.000.000, a když jsem večer začínala této článek psát, už tam bylo sedm melounů. Po dopsání osm milionů a než jsem šla spát, tak devět a půl. Dneska ráno už £12.345.868 (přes 370 milionů korun), a to znamená, že plán byl splněn na 2371 %. Naprosto neuvěřitelné!

Představuju si, že když kapitán Tom tuhle akci začínal, tak mu možná i ten původní cíl tisíc liber přišel neskutečně vysoký, a třeba doufal, že vybere aspoň sto liber. Taky je možné, že pochyboval, jestli to celé má vůbec smysl, ale pak si řekl, že udělat něco je pořád lepší než nedělat nic. Někdy se nám totiž může zdát, že potřeby světa jsou příliš velké na to, aby náš malý dar (služba, práce, laskavost, úsměv) něco změnil, ale je to jak s pověstným kamínkem, který hodíme do vody – nikdy nevíme, kam až dosáhnou kruhy, které jeho dopad na hladinu způsobí. I na malé zahradě nebo doma u počítače lze jedním kliknutím změnit svět k lepšímu. Nevěříte? Zeptejte se kapitána Toma!

Autor: Alena Damijo | čtvrtek 16.4.2020 11:16 | karma článku: 23.11 | přečteno: 773x

Další články blogera

Alena Damijo

Jak jsem potkala anglického krále

„Příští středu teda děláme ty pohovory na novou školní účetní, platí to?“ ptám se ředitelky, zatímco listuju diářem. „Jo vidíš, to musíme přesunout, protože jsme byli pozvaní na setkání s vysokým královským hodnostářem."

29.3.2023 v 10:30 | Karma článku: 32.80 | Přečteno: 3094 | Diskuse

Alena Damijo

Půl života za Malou louží

Nedávno jsem oslavila své dvacáté přivandrovalečtiny do Anglie. Z tehdejší vyjukané aupairky se stala úča na základce, místo (nuzného) kapesného beru (nuznou) výplatu a stav svobodná, bezdětná se léty proměnil ve vdaná, sdětná.

6.9.2022 v 10:45 | Karma článku: 30.09 | Přečteno: 1051 | Diskuse

Alena Damijo

Co je láska?

Jako spousta náctiletých, i já měla v šestnácti pocit, že jsem prakticky expert na vztahy mezi mužem a ženou. Jednak jsem přečetla všechny "Rudolfovky", a pak jsem taky měla sešit s citáty moudrých filozofů, autorů a umělců.

14.2.2022 v 10:45 | Karma článku: 25.87 | Přečteno: 777 | Diskuse

Alena Damijo

Je to jen drobnost, taková maličkost

Možná jsem to slovo jen měla dát do uvozovek. Maličkosti jsou totiž obrovská věc! Koho někdy týral zub, ten rozumí; koho trápí teď, ten při čtení těchto řádků horlivě přikyvuje a na oteklé tváři má bolestí lehce zkroucený úsměv.

18.1.2022 v 10:45 | Karma článku: 24.06 | Přečteno: 666 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.90 | Přečteno: 577 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 1996 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.77 | Přečteno: 286 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.31 | Přečteno: 208 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.46 | Přečteno: 274 | Diskuse
Počet článků 110 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2002

Vždycky jsem milovala knížky a nesnášela cizí jazyky, a tak jsem vystudovala bohemistiku. Bůh má však smysl pro humor: Původně roční aupairský pobyt v Londýně se protáhl na devatenáct let, a aby té jazykové ironie nebylo málo, jsem zástupkyní ředitelky na místní základce a učím číst a psát malá Briťata. 
 

KNIŽNÍ VÝPLODY: 

Anglické listí (2017)
Mé anglické sezony (2018)
Angličan v Česku aneb Czech Me Out (2019)
Češka v Anglii aneb T(r)ipy za všechny prachy (2021)

PRÁVĚ VYŠLO:

Rozmarná Anglie aneb Nikdy není tak zle 

 

Detaily knih:

https://www.knizniklub.cz/autori/59210-alena-damijo.html

 

Kontakt: damijoa@gmail.com

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...