Sobota 31. října 2020, svátek má Štěpánka
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 31. října 2020 Štěpánka

Pečeme po anglicku aneb Piškotová pochoutka královny Viktorie

20. 03. 2020 10:00:00
„Sem se za gastronomií nejezdí,“ prohlásil můj anglický kolega, zatímco si otvíral konzervu čehosi neidentifikovatelného a kydal to na připálený toust. Měl pravdu. Jestli je Anglie něčím slavná,tak je to zdejší neslavná kuchyně;

koneckonců sami Britové radši sáhnou po kari a číně než po svých tradičních pokrmech. Navzdory tomu by však bylo vysloveně nefér říct, že všechna anglická jídla jsou blivajs.

Přestože nedám dopustit na naše koláče, zákusky, rolády a štrůdl, anglickým buchtám jsem celkem přišla na chuť, a když loni starší dcera projevila zájem o kouzlení s troubou, briskně jsem jí k Vánocům nadělila obrazovou kuchařku. Na knihu se poté dva měsíce prášilo. To teda vlastně není zcela pravda - knihu trochu provětrala v lednu, když hledala dárkový poukaz na Spotify a vzpomněla si, že ho pod stromečkem použila jako záložku. Tuhle se však v pátek večer rozhodla něco upéct, a začala hezky prakticky na straně číslo jedna, kde byl recept na Viktoriin piškotový dort.

"Viktorie" je nejtradičnější anglický dezert, vytvořený na oslavu vynálezu kypřicího prášku Alfredem Birdem roku 1843. (A pak že jsou Angličané kulinářsky neschopní!) Piškotové těsto samotné je známé už z období renesance a pravděpodobně pochází ze Španělska, ale než Alfred objevil tak zvaný prdopeč, byla to pořád jen placka, byť díky vyšlehaným vejcím o dva milimetry vyšší než ostatní dorty. Tomu udělal pan Bird jednou pro vždy šmitec, a vynález kypřicího prášku se oslavil patriotickým dortem, pojmenovaným po královně zlatého věku. Ta jej prý navíc velmi milovala a každý den si kousek dopřávala k odpolednímu čaji.

Viktoriin piškot se dělá ze stejného množství mouky, cukru a másla, následně se těsto upeče ve dvou formách a po vychladnutí spojí krémem a džemem. Nikdy, nikdy nikdy se dort nezdobí navrch ničím jiným než poprášením lehkou vrstou cukru, tedy žádný krémček nebo zdobení. V devatenáctém století se dort podával ještě bez krému, a někdy se mu proto říká cake sandwich – dortový sendvič. "Viktorie" je nedílnou součástí každé letní slavnosti a pekařských soutěží, a k čaji s mlékem ji podává každá solidní kavárna.

Dceři se dort velice povedl – a neříkám to jenom proto, že jsem její hrdá matka – a byla jsem ráda, že po dobré české svíčkové budeme mít o víkendu ještě vynikající anglický dezert, a ne jako obvykle jenom mandarinku, případně oschlé sušenky z loňských Vánoc. V tom jsem se ovšem přepočítala – když jsem šla před půlnocí spát, dort už byl z poloviny sežraný, a ráno ho tam byl poslední díleček. Já přitom měla jeden malý kousek! Tak jsme zase skončili u zdravých mandarinek.

Ale třeba se zadaří tento víkend - asi dceři připomenu, že v neděli tady v Anglii slavíme Den matek, a že na výlet do cukrárny si letos můžeme nechat tak akorát zajít chuť!

P. S. Udělala jsem vám chutě? Vyzkoušejte sami, je to hračka! (Případně zaúkolujte děti, mají teď ostatně času víc než dost a aspoň si procvičí matiku a budou dělat něco užitečného...)

Viktoriin piškotový dort

200 g cukru krupice

200 g změklého másla

200 g hladké mouky

4 vejce

1 lžička kypřicího prášku

Cukr moučka na posypání dortu

Náplň:

100 g změklého másla

140 g cukru moučka

Lžička vanilkové esence / vanilkový cukr

170 g kvalitního jahodového nebo malinového džemu

(Komu máslový krém přijde příliš těžký, může nahradit doma ušlehanou šlehačkou.)

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 190 ° a vymažte dvě dvaceticentimetrové formy.
  2. Do hladka vyšlehejte cukr, máslo, vejce a mouku smíchanou s prdopečem.
  3. Těsto rozdělte do dvou forem a pečte asi 20 minut do zlatova.
  4. Nechte zchladnout.
  5. Krém: Do hladka utřete cukr s máslem a rovnoměrně naneste na jeden z piškotů.
  6. Krém potřete džemem a přikryjte druhým piškotem.
  7. Lehce pocukrujte.

(Zdroj receptu: BBC Good Food)

Autor: Alena Damijo | pátek 20.3.2020 10:00 | karma článku: 19.94 | přečteno: 1061x

Další články blogera

Alena Damijo

Co si letos přeješ k Vánocům?

Je sice teprve konec října, ale letošní Vánoce budou nepochybně virtuální a většina nákupů proběhne online. BBC nás už před časem povzbuzovala k včasným objednávkám, abychom nezatížili poštu a nedočkali se dárků až na Valentýna.

27.10.2020 v 10:45 | Karma článku: 16.50 | Přečteno: 342 | Diskuse

Alena Damijo

Britštější než Brit

S blížícím se brexitem a záludným koronáčem, který limituje možnosti cestovat, vyvstala potřeba se po osmnácti letech v Londýně legálně pobritštit. Dost na tom, že každé moje dítě má jiné občanství,

15.9.2020 v 10:45 | Karma článku: 40.88 | Přečteno: 6086 | Diskuse

Alena Damijo

Balení - nejradši bych to zabalila

Jet na dovolenou je bezpochyby nesmírně vzrušující a většina z nás se na letní volno těší už od ledna. Škoda, že se totéž nedá říct i o dovolenkových přípravách typu vyřizování pojištění, dokupování nezbytností a zejména balení.

26.8.2020 v 10:45 | Karma článku: 21.68 | Přečteno: 827 | Diskuse

Alena Damijo

Lekce z letního tábora

Má britská dcera se vrátila nadšená a vysmátá ze svého prvního českého tábora. Obrovský dík všem organizátorům, jako úča si umím představit, co to obnáší, ale dítě má nespočet zážitků na celý život, a ještě se jí zlepšil češtin!

4.8.2020 v 10:45 | Karma článku: 38.10 | Přečteno: 2591 | Diskuse

Další články z rubriky Ona

Gabriela Němčíková

Co teď jako máme dělat? Dyť je všecko zavřené!

V sobotu ráno manžel vstal hodně brzo, bo v pátek nebyl v hospodě, jak jsou teď zavřené. Byl naštvaný, že v pátek nebyl v hospodě a že v sobotu nemůže na fotbal. Taky byl naštvaný, že nám ještě pořád nejde playstation. Poprosila

29.10.2020 v 7:56 | Karma článku: 29.04 | Přečteno: 1110 | Diskuse

Jitka Štanclová

Hlavně nesmí býti smutno...

...natož aby se brečelo! Sice "vypůjčené", ale pravdivé. Hlavní je, že to vždycky platilo, platí a platit bude. Tož tak od nás...

28.10.2020 v 18:57 | Karma článku: 21.21 | Přečteno: 395 | Diskuse

Blanka Veltrubská

Já chudinka malá

Na toulkách Šumavou....Ráno jsem vstávala brzy, chvíli po páté. Chtěla jsem spojit dva úseky a nezůstávat na Modravě. Nocování ve vlhkém údolí kousek od hospod mě moc nelákalo.

28.10.2020 v 8:53 | Karma článku: 12.43 | Přečteno: 293 | Diskuse

Ivana Lance

Regeneron Pharmaceuticals, Inc.

studuje nový koktejl antivirových protilátek. Tento koktejl: Regeneron byl podáván i prezidentu Trumpovi, v době, kdy onemocněl virem Covid-19.

27.10.2020 v 22:47 | Karma článku: 15.57 | Přečteno: 355 | Diskuse

Alena Damijo

Co si letos přeješ k Vánocům?

Je sice teprve konec října, ale letošní Vánoce budou nepochybně virtuální a většina nákupů proběhne online. BBC nás už před časem povzbuzovala k včasným objednávkám, abychom nezatížili poštu a nedočkali se dárků až na Valentýna.

27.10.2020 v 10:45 | Karma článku: 16.50 | Přečteno: 342 | Diskuse
Počet článků 96 Celková karma 26.35 Průměrná čtenost 2031

Vždycky jsem milovala knížky a nesnášela cizí jazyky, a tak jsem vystudovala bohemistiku. Bůh má však smysl pro humor: Původně roční aupairský pobyt v Londýně se protáhl na osmnáct let, a aby té jazykové ironie nebylo málo, jsem zástupkyní ředitelky na místní základce a učím číst a psát malá Briťata. 
 

Knižní výplody: 

Anglické listí (Ikar, 2017)
Mé anglické sezony (Ikar, 2018)
Angličan v Česku aneb Czech Me Out (Ikar, 2019)

 

Detaily knih:

https://www.knizniklub.cz/autori/59210-alena-damijo.html

 

Kontakt: damijoa@gmail.com

Najdete na iDNES.cz