Balení - nejradši bych to zabalila

26. 08. 2020 10:45:00
Jet na dovolenou je bezpochyby nesmírně vzrušující a většina z nás se na letní volno těší už od ledna. Škoda, že se totéž nedá říct i o dovolenkových přípravách typu vyřizování pojištění, dokupování nezbytností a zejména balení.

Já sice většinou začínám balit s nadšením, ale to postupně chladne, zpravidla přímoúměrně s rostoucím počtem věcí a zmenšujícím se místem v kufru. Respektive ne místu, ale počtu kil, které jsem si za těžké prachy koupila u nízkonákladové letecké společnosti. Nalijme si čistého vína: Kufr je někdy stejně drahý – ne-li dražší – než letenka, takže kdo může, měl by se zkusit sbalit do příručního zavazadla. Je to sice náročnější, ale zase si s sebou zaručeně nepovezete krávoviny.

Už od roku 2002 pendluji alespoň třikrát za rok na lince Londýn – Praha – Londýn, takže mám s balením bohaté zkušenosti, a až na pár drobností se ani neobtěžuji se seznamem a balím „na ostro“. Mám ráda systém, takže položím hned vedle skříně kufr, vyštvu z ložnice drahého manžela a na naši velkou postel skládám hromádky pro každou osobu, a to podle typu oblečení: Do jedné řádky jdou bundy, pod ně mikiny, následují trička, kalhoty a šortky, fusekle, spoďáry a plavky. Boty zaigelitkuju a hodím je rovnou do kufru, ideálně na dno, aby při manipulaci s kufrem nemačkaly oblečení. V tomto ohledu pomůže i balení rolovací technikou, které ušetří místo, a když dovedně provedené, svršky vydrží vyžehlené (zase ale nečekejme zázraky). Díky systému, který má doslova hlavu i patu, navíc přesně vidím, co mi kde ještě chybí.

Jak by bylo hezké říct, že díky letitým zkušenostem jsem před cestou doslova ztělesněním pokoje a nejsem nervózní jak starý pes! Ale jsem. Když totiž jedu na jinou dovolenou než do Čech, kde mám zázemí a druhý domov, dojde mi, že vlastně ještě potřebuju sbalit léky, náplasti na puchýře, krémy proti štípancům, opalovací krém, šitíčko, manikúru a tisíce dalších blbostí, a do toho kolem mě běhají děti a přerušují mé pracné soustředění milionem dotazů. (Zpravidla na věci, které jsem jim už minimálně desetkrát řekla.) To jsou přesně ty chvíle, kdy si v duchu tajně říkám, jestli by nebylo lepší se na všechno vykašlat a prostě zůstat doma.

No, v duchu...

No, tajně...

Tuhle mně praskly nervy, když jsem zjistila, že já lítám jak hadr na holi a děti, které měly proměnit chlév s vysokou podestýlkou v původní útulný pokojíček, se „náhodou na malou chviličku zakoukaly do mobilu“. Tu mojí ohlušující reakci by si za rámeček opravdu nikdo nedal! (Chudáci sousedi.) A to měla mladší dcera ještě tu drzost mi sdělit, že už má přece uklizeno, čímž zřejmě myslela to, že všechny krámy nakopala pod postel. Tak jsem jí je, inspirována Popelčinou macechou, vyházela na hromadu doprostřed pokoje, a vzhledem k různorodosti podpostelových předmětů ani nebylo potřeba znechuceně je zamíchat špičkou nohy a říct "do večera to přebereš, a potom přijdes odprosit“. A to mělo děvče ještě štěstí, že si pamatuju, že já jako malá „uklízela“ stejným způsobem, jinak bych byla vytočená ještě víc. Ale na druhou stranu mě potěšilo, že jsem aspoň konečně zjistila, kam se ztratily všechny kávové lžičky, i když z těch penicilinem prorostlých kelímků od jogurtu mi bylo, pravda, trochu blivno.

Pak už se ale konečně všechno dopakuje, zapne se kufr a vyrazí na cestu. U vody či v horách můžeme na pár dnů vydechnout a oddechnout, jenže pak zase začne pakování nanovo. Před zpáteční cestou je balení teoreticky jednodušší, protože se všechny věci z hotelových skříní jen přemístí do kufru a odpadá tak frantické lítání po bytě a hledání nejoblíbenějších šortek, jejich rychlé praní a sušení fénem. Prakticky to ale taky není taková procházka růžovým sadem, protože všechno trvá déle, než se předpokládá, takže je to zase stres a děs. Věřím však, že se jednou dostanu do fáze, kdy všechno během chvilky s úsměvem naskládám do kufru, a pak si půjdu s rodinkou naposledy v klidu vypít kafe. Už na tom skoro dvacet let intenzivně pracuju!

Autor: Alena Damijo | středa 26.8.2020 10:45 | karma článku: 23.20 | přečteno: 933x

Další články blogera

Alena Damijo

Jak jsem potkala anglického krále

„Příští středu teda děláme ty pohovory na novou školní účetní, platí to?“ ptám se ředitelky, zatímco listuju diářem. „Jo vidíš, to musíme přesunout, protože jsme byli pozvaní na setkání s vysokým královským hodnostářem."

29.3.2023 v 10:30 | Karma článku: 32.80 | Přečteno: 3094 | Diskuse

Alena Damijo

Půl života za Malou louží

Nedávno jsem oslavila své dvacáté přivandrovalečtiny do Anglie. Z tehdejší vyjukané aupairky se stala úča na základce, místo (nuzného) kapesného beru (nuznou) výplatu a stav svobodná, bezdětná se léty proměnil ve vdaná, sdětná.

6.9.2022 v 10:45 | Karma článku: 30.09 | Přečteno: 1051 | Diskuse

Alena Damijo

Co je láska?

Jako spousta náctiletých, i já měla v šestnácti pocit, že jsem prakticky expert na vztahy mezi mužem a ženou. Jednak jsem přečetla všechny "Rudolfovky", a pak jsem taky měla sešit s citáty moudrých filozofů, autorů a umělců.

14.2.2022 v 10:45 | Karma článku: 25.87 | Přečteno: 777 | Diskuse

Alena Damijo

Je to jen drobnost, taková maličkost

Možná jsem to slovo jen měla dát do uvozovek. Maličkosti jsou totiž obrovská věc! Koho někdy týral zub, ten rozumí; koho trápí teď, ten při čtení těchto řádků horlivě přikyvuje a na oteklé tváři má bolestí lehce zkroucený úsměv.

18.1.2022 v 10:45 | Karma článku: 24.06 | Přečteno: 665 | Diskuse

Další články z rubriky Ona

Ivana Lance

USA Georgia vs. Česká Republika

Záleží na tom, jestli jste fanoušcci amerického sladkého a studeného čaje nebo českého piva. Po čem raději sáhnete vy?

28.3.2024 v 16:20 | Karma článku: 14.49 | Přečteno: 201 | Diskuse

Jana Melišová

Nemáte nejaké drobné?

Chcel by som si kúpiť jedlo, nepomôžete mi nejakými drobnými? Otázka, pri ktorej sa mnohí tvária, že nepočujú, prípadne od dotyčného odvracajú zrak, keďže najčastejšie sa ju pýtajú ľudia bez domova nevábneho výzoru.

28.3.2024 v 12:53 | Karma článku: 25.16 | Přečteno: 343 | Diskuse

Jana Kozubíková

kOmický blog CDLXXXI.

Už měsíc mám nový vztah. "Randíme" denně mimo víkendů, ačkoli přiznávám, že myšlenky na něj mne neopouští ani o nich.

28.3.2024 v 6:00 | Karma článku: 8.33 | Přečteno: 174 |

Ivana Dianová

Billa šok

Billu navštěvuju docela často, mám ji totiž co by kamenem dohodil. Mám vůči ní spoustu výhrad, ale jít s plnými taškami pět minut, nebo jet několik stanic je dost rozdíl, což u mne hraje zásadní roli. Dnes jsem tam utrpěla šok.

26.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 41.12 | Přečteno: 9178 | Diskuse

Lenka Prokopová

Oslava narozenin

V dávné době mého mládí se slavily narozeniny s dortem, svíčkami, babičkami, dědečky, strýčky a pratetami z třetího kolena. V dnešní době se slaví narozeninová párty hlavně s dalšími dětičkami.

25.3.2024 v 22:12 | Karma článku: 18.44 | Přečteno: 428 | Diskuse
Počet článků 110 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2002

Vždycky jsem milovala knížky a nesnášela cizí jazyky, a tak jsem vystudovala bohemistiku. Bůh má však smysl pro humor: Původně roční aupairský pobyt v Londýně se protáhl na devatenáct let, a aby té jazykové ironie nebylo málo, jsem zástupkyní ředitelky na místní základce a učím číst a psát malá Briťata. 
 

KNIŽNÍ VÝPLODY: 

Anglické listí (2017)
Mé anglické sezony (2018)
Angličan v Česku aneb Czech Me Out (2019)
Češka v Anglii aneb T(r)ipy za všechny prachy (2021)

PRÁVĚ VYŠLO:

Rozmarná Anglie aneb Nikdy není tak zle 

 

Detaily knih:

https://www.knizniklub.cz/autori/59210-alena-damijo.html

 

Kontakt: damijoa@gmail.com

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...