Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejslavnější anglické šutry (Stonehenge)

Mé mladší dítě začalo ve škole probírat mladší dobu kamennou. Když se o ní učíte v Anglii, musíte samozřejmě pořádně probrat i nejslavnější britské šutry, a to tak detailně, že přitom nezůstane kámen na kameni. 

(Zde si prosím nezapomeňte povšimnout slovní hříčky – dalo mi práci ji vymyslet – jakož i aluze na biblický text a píseň Honzy Nevěda.)

Já si vždy Stonehenge spojovala jen s oslavami slunovratu a podvědomě mu tím přisuzovala i tajemný genius loci v původním nadpřirozeném významu tohoto spojení; nad návštěvou jsem proto nikdy neuvažovala, protože tyhle věci nemusím, a navíc mi to přišlo děsně daleko a nechutně drahé.

Teď však máme díky manželově práci na drahách režíku a s překvapením jsem zjistila, že z Londýna je to vlastně jen co by kamenem dohodil (slovní hříčka číslo dvě) a zbytek dojel za osmdesát minut rychlíkem do Salisbury. Tam už se jen přesedne na dvoupatrový zelený autobus zvaný Stonehenge Tour, který šutromily doveze až na místo činu. Nedávno jsme se rovněž stali členy charity English Heritage, která spravuje spoustu anglických památek včetně kamenných megalitů, a díky tomu jsme měli i sem vstup volný. Nebýt tedy předraženého autobusu, je to zadarmo celé, ale buďme vděční a nebuďme hnidopiši, že.

K návštěvě jsme si zvolili výjimečně horký zářijový den a chudák řidič linky Stonehenge Tour se potil už v deset ráno, kdy jsme stanuli ve frontě před autobusem. Těžko ale říct, jestli to bylo vedrem nebo tím, jak neustále dokola opakoval ty samé základní informace, ironicky vyvěšené hned vedle na zastávce na velké ceduli. Jednu chvíli jsem řidiče dokonce přistihla, jak při diskusi s nechápavou turistkou protáčí panenky, a to je u klidných anglických řidičů téměř ekvivalent masivního hysterického záchvatu těsně před spácháním tresního činu.

Moc se nám ale líbilo, že jsme každý dostali sluchátka a cestou poslouchali komentáře k tomu, co vidíme. Ne tedy, že by byla informací přehršel, i když co mě se týče, nebylo nutné úplně detailně rozebírat způsob středověkých poprav v Salisbury a krev chlístající na čumili v prvních řadách. Mnohem víc bych třeba ocenila, kdyby vedle audio průvodce s devíti kanály, nainstalovaném na sedadle před námi, napsali, že číslo kanálu představuje jeden ze světových jazyků. Ušetřila bych si tím panické mačkání čudlíků a nepřišla tím o zbytek informací, jakkoli sporých – takhle teď nevím o Salisbury skoro nic, pokud tedy nepočítám ty nechutné podrobnosti o popravách. Ale výhled z prvního patra autobusu byl hezký, i když přesně nevím, co mysleli tím, že „cestující si mohou užít výhledy na zvlněnou krajinou wiltshirského hrabství“, protože nám to přišlo rovné jak těsto na linecké. (Asi jsme zvlčilí rodnou Šumavou a nedávným výletem do švýcarských Alp.)

První, co návštěvník uvidí, když placatou krajinou wiltshirského hrabství dojede k návštěvnickému centru Stonehenge, je monstrózní parkoviště narvané osobními auty, o kus dál druhé velké parkoviště, plně obsazené autobusy, a na konec obrovskou frontu lidí, dychtících vidět kameny v kruhu. Jedna fronta je pro lidi, co ještě nemají vstupenky, a ta druhá (větší), pro ty, co si prozíravě (?) zakoupili lístek online a nebo jsou členy English Heritage. Čekání ale relativně rychle utíkalo a o patnáct minut později už jsme vstoupili do interaktivní exhibice, která má návštěvníkům Stonehenge přiblížit a prozradit tajemství megalitů.

V ní jsem se však opět dozvěděla jen to, že nikdo neví, k čemu vlastně Stonehenge původně sloužil, a byli jsme ujištěni, že už to zřejmě také nikdy nezjistíme: Pohanské místo rituálů? Chrám? Pohřebiště? Jisté je jen to, že Stonehenge byl budován postupně v letech 3000 – 2000 před naším letopočtem a že kameny jsou postaveny a seřazeny v závislosti na poloze slunce; proto je na ně o letním a zimním slunovratu taková pěkná podívaná, protože paprsky slunce procházejí mezi obelisky. (Smůla, když je ten den zataženo.)

U pokladen, kde je strategicky umístěna i velká kavárna a obří obchod se suvenýry, stojí také neolitická vesnice, která ukazuje, jak jeskynní lidé dříve žili. Děti či dospělí, kteří se ještě ohnou a následně bez podpory vstanou, mohou vstoupit do miniaturního hliněného domečku a lehnout si na podlahovou proutěnou postel s kamenem místo polštáře. (Nechtěla bych být jeskyňka.) Siláci zase můžou zkusit popotáhnout jeden z obřích megalitů, jež leží na kulatých kládách, znázorňujících, jak se kameny dopravovali až na současné místo. Některé sem táhly až ze západního Walesu, což je přes dvě stě padesát kilometrů! (Že se jim chtělo...)

Překvapilo mě, že Stonehenge je daleko menší, než jsem čekala, a že ty balvany stojí u sebe blíž, než to vypadá na fotkách. Chodit se mezi nimi nesmí, leda se zvláštním povolením po zavíracích hodinách, a tak se místo jen obchází v dostatečné vzdálenosti, vyznačené malým tenkým provázkem. „Turistický kruh“ je zvnějšku ohraničen dalším provazem, za kterým se tentokrát pasou ovce. Na jednu stranu je škoda, že kvůli tomu nemůžeme pořídit pěknou fotku oveček s kameny, na druhou stranu je ale zase milé, že nedupeme v mazlavých bobcích a ovce se nám při focení nepletou pod nohama. 

U pokladny jsme všichni obdrželi audio průvodce, který vypadal jako kříženec mezi vysílačkou a legendárním mobilním telefonem Nokia 3210, a tak jsme se zařadili k davu turistů, kteří střídavě fotili a střídavě tiše stáli s kouzelným sluchátkem u ucha. Mně hned napadlo z přístrojů postavit vlastní megalit a vyfotit ho s opravdovými megality v pozadí. Přišlo mi to chytré, kreativní, neotřelé a veselé a hned jsem se náruživě dala do stavby, i když starší dcera prohlásila, že je to „trapný a dělam ostudu“. Abychom tedy nebyli trapné, tak jsme na žádost velké rozumné dcery, která se vyzná v trendech a je děsně moderní a ohromně cool, pořídili několik opticky klamavých fotek typu držení kamenů na ramenou či na dlani, opírání se o ně rameny a podobně. Prostě originalita.

Díky tomu jsme tam ale aspoň strávili tři čtvrtě hodiny, jinak bychom to obešli za deset minut. Celkový dojem z pět tisíc let staré kulturní ikony Velké Británie bych proto shrnula slovy bratra Frištenského z Cimrmanovy hry Dobytí severního pólu asi takto: „Já tomu možná nerozumím, ale za sebe bych řek, že tu nic tak extrovního nevidím. Když to srovnám třeba s tím výletem na Kokořín – aspoň tam byly ty skály pískovcový, občerstvení... Co je tady? Prd.“

Autor: Alena Damijo | pátek 11.10.2019 10:45 | karma článku: 22,64 | přečteno: 593x
  • Další články autora

Alena Damijo

Jak jsem potkala anglického krále

„Příští středu teda děláme ty pohovory na novou školní účetní, platí to?“ ptám se ředitelky, zatímco listuju diářem. „Jo vidíš, to musíme přesunout, protože jsme byli pozvaní na setkání s vysokým královským hodnostářem."

29.3.2023 v 10:30 | Karma: 32,93 | Přečteno: 3100x | Diskuse| Společnost

Alena Damijo

Půl života za Malou louží

Nedávno jsem oslavila své dvacáté přivandrovalečtiny do Anglie. Z tehdejší vyjukané aupairky se stala úča na základce, místo (nuzného) kapesného beru (nuznou) výplatu a stav svobodná, bezdětná se léty proměnil ve vdaná, sdětná.

6.9.2022 v 10:45 | Karma: 30,09 | Přečteno: 1062x | Diskuse| Ona

Alena Damijo

Co je láska?

Jako spousta náctiletých, i já měla v šestnácti pocit, že jsem prakticky expert na vztahy mezi mužem a ženou. Jednak jsem přečetla všechny "Rudolfovky", a pak jsem taky měla sešit s citáty moudrých filozofů, autorů a umělců.

14.2.2022 v 10:45 | Karma: 25,87 | Přečteno: 781x | Diskuse| Ona

Alena Damijo

Je to jen drobnost, taková maličkost

Možná jsem to slovo jen měla dát do uvozovek. Maličkosti jsou totiž obrovská věc! Koho někdy týral zub, ten rozumí; koho trápí teď, ten při čtení těchto řádků horlivě přikyvuje a na oteklé tváři má bolestí lehce zkroucený úsměv.

18.1.2022 v 10:45 | Karma: 24,06 | Přečteno: 669x | Diskuse| Ona

Alena Damijo

Kovářova vánoční kobyla

Kovářova kobyla prý chodí bosa. Miluju česká přísloví a vidím v nich hlubokou moudrost věků, ale s tímhle jsem až do nedávna tak úplně nesouhlasila – přece když něco umím, tak tím spíš to udělám doma pro sebe a svou rodinu, ne?

14.12.2021 v 10:45 | Karma: 22,62 | Přečteno: 563x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Sami máme málo. Evropa váhá nad systémy protivzdušné obrany pro Ukrajinu

23. dubna 2024  19:53

Mnohé evropské státy včetně Francie nejsou ochotné zříci se ve prospěch Ukrajiny svých...

Ursula von der Leyenová přijede v rámci předvolební kampaně do Prahy

23. dubna 2024  19:38

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová přicestuje v úterý 30. dubna do Prahy. V rámci...

  • Počet článků 110
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2026x
Vždycky jsem milovala knížky a nesnášela cizí jazyky, a tak jsem vystudovala bohemistiku. Bůh má však smysl pro humor: Původně roční aupairský pobyt v Londýně se protáhl na víc než dvacet let, a aby té jazykové ironie nebylo málo, jsem zástupkyní ředitelky na místní základce a učím číst a psát malá Briťata. 
 

KNIŽNÍ VÝPLODY: 

Anglické listí (2017)
Mé anglické sezony (2018)
Angličan v Česku aneb Czech Me Out (2019)
Češka v Anglii aneb T(r)ipy za všechny prachy (2021)
Rozmarná Anglie aneb Nikdy není tak zle (2023)

PŘIPRAVUJE SE:
Srdečné pozdravy z Řecka (Ikar, 07/24) 

Detaily knih:

https://www.knizniklub.cz/autori/59210-alena-damijo.html

 

Kontakt: damijoa@gmail.com