Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sorry, vlaky nejezdí, je moc horko

Tak už i do Británie dorazila (byť na jediný den) Sahara, a příhodně si zvolila sobotu. Otázka „zůstat v Londýně nebo jet k moři?“ byla proto pouze čistě řečnická. 

Sbalili jsme modro-červenou piknikovou deku, sendviče,  zmrazenou vodu – suplovala ledové destičky – a vyrazili s kamarádkami do třiceti tisícového Littlehamptonu, roztomilého městečka na jihu Anglie. Já už jej navštívila loni, a tak jsem se těšila, jak si připomenu výjimečnou chuť tamějších smažených hranolek (jsme v Británii, ryba a hranolky na pláži musí být!) a prostornou pláž, kde jsou běžně kamínky, ale při odlivu bezva píseček.

Hranolky na pláži jsou v Británii téměř povinností - něco jako langoš na české plovárně.

Byl odliv, čili nádherný jemný píseček (škarohlídi by ho nazvali žlutým zlem, které leze do kabelek, batohů, ovoce a usazuje se i za kryty telefonů), a jak se moře přesouvalo do Afriky, písečné pláže přibývalo. Littlehampton má velice mělké moře, což není vždy výhodou. V době vrcholícího odlivu jsme totiž museli jít k vodě alespoň kilometr, a pak se dalších dvě stě metrů brouzdat vodou dosahujícím stěží k lýtkům, než se dalo kraulovat. Poté, co jsme si o dno ošoupali kolena plaváním k bójce, jež značí nebezpečí mořských proudů a zákaz dalšího plavání, jsme měli vodu sotva do pasu. Na druhou stranu to ale bylo pěkně prohřáté a kdyby plavčíci v informacích neuvedli, že moře má teplotu zubycvakajících 17,3 °C, neuvěřila bych.

Na to, jak je Littlehampton malinkatý, má proti profláklému Brightonu nebo Bournemouthu velice vychytané plážové zázemí – veliké dámské toalety, venkovní sprchu na zbavení se žlutého zla (chci říct nádherného jemného písečku) a neuvěřitelně promakaný systém občerstvení: U  jednoho okénka prodávají zmrzlinu, u dalšího studeného nápoje, vedle horké nápoje, pak hamburgery a párky a samozřejmě hranolky s rybou. Nechybí ani mini-obchůdek s plážovými serepetičkami, suvenýry, lopatkami a kyblíčky, klobouky, síťkami a návnadami na chytání krabů, atd. A ještě tu navíc není oproti výše zmiňovaným letoviskům moře lidí!

Odpoledne u vody nám rychle a příjemně uteklo, a nastal čas odjezdu. Zvolili jsme si šikovný přímý vlak, s kterým budeme doma v 19.14, což není ani brzy, ani pozdě, a doma se stihne v klidu vybalit a něco pojíst. Neuvědomili jsme si ovšem, že britské dráhy nezvládají extrémní počasí, a třicet jsou i v Česku tropy, natož ve studené Anglii. (Nechci vypadat jako šťoura, ale v Littlehamptonu bylo jen 25 °C, takže žádný velký extrém!)

Po dlouhém čekání a smažení se na perónu nám oznámili, že z důvodu horka spadl signalizační systém, a už jsme se vezli. Respektive nevezli a potili se na nástupištích nejrůznějších anglických Lhotek a Újezdů, v nichž vlaky nečekaně a bez varování terminovaly. Tam jsme s milionem dalších, Londýna chtivých občanů, čekali na další spoj.

V Anglii jsem už zažili výluky a zpoždění z důvodu sněhu, deště, větru, bouře, padajícího listí (!) a teď nově také horka. Nenechte se zmýlit zdánlivým pouhým 2 min zpožděním - v tu dobu už jsme měli být hodinu doma, a ne trčet v nějaké díře.

Optimisticky jsme se ale utěšovali tím, že s každou zastávkou jsme blíže k domovu, a když jsme zrovna téměř sublimovali ve vlaku bez klimatizace, díky výlukám vždy existovala naděje, že v dalším spoji už klimoška bude. Po asi sedmadvaceti přestoupeních jsme se v půl desáté večer konečně dočkali hlavního města Spojeného království. 

Dceři jsem ve večerce koupila k večeři nanuka (jsou dny, kdy si ani nesnažím hrát si na Matku roku), a zatímco se sprchovala, vybalovala jsem batoh plný vlhkého písku. Do mozkového poznámkového bločku jsem si zapsala, že příště budu muset dítěti připomenout, že než si sbalí mokrové látkové boty obalené jemňoučkým písečkem, má je o sebe aspoň trochu obouchat. (Ale zase je dala do tašky a nehodila rovnou na dno batohu, jak by to udělala ještě před rokem, takže pokrok tady rozhodně je!)

Když dítě ve čtvrt na jedenáct konečně zalehlo a já se dostala do sprchy, okoukla jsem v zrcadle nejen své opálení, ale žel i spálení. A to jsem se mazala o sto šest, dokonce i dcerka mi matlala krém na záda! Pálivá bolest a červená signalizační barva na mých ramenou však jasně dokazovaly, že jinak manuálně zručná osmiletá dcera neumí aplikovat opalovací krém tak dobře, jak by se slušelo.  Nebýt učitelka, skoro se nadcházejícího léta děsím: Když se takhle dokážu zřídit na jihu Anglie, co mě asi čeká za pár týdnů na  jihu Španělska?

 

P. S. Nejdřív jsem plánovala inteligentnější závěr, ať nevypadám jako kopyto, co se ani neumí nakrémovat, ale pak jsem si řekla, že máloco pobaví tolik jako blbost toho druhého... Takže hezký den!

Autor: Alena Damijo | pondělí 1.7.2019 10:45 | karma článku: 25,79 | přečteno: 858x
  • Další články autora

Alena Damijo

Jak jsem potkala anglického krále

„Příští středu teda děláme ty pohovory na novou školní účetní, platí to?“ ptám se ředitelky, zatímco listuju diářem. „Jo vidíš, to musíme přesunout, protože jsme byli pozvaní na setkání s vysokým královským hodnostářem."

29.3.2023 v 10:30 | Karma: 32,86 | Přečteno: 3102x | Diskuse| Společnost

Alena Damijo

Půl života za Malou louží

Nedávno jsem oslavila své dvacáté přivandrovalečtiny do Anglie. Z tehdejší vyjukané aupairky se stala úča na základce, místo (nuzného) kapesného beru (nuznou) výplatu a stav svobodná, bezdětná se léty proměnil ve vdaná, sdětná.

6.9.2022 v 10:45 | Karma: 30,09 | Přečteno: 1064x | Diskuse| Ona

Alena Damijo

Co je láska?

Jako spousta náctiletých, i já měla v šestnácti pocit, že jsem prakticky expert na vztahy mezi mužem a ženou. Jednak jsem přečetla všechny "Rudolfovky", a pak jsem taky měla sešit s citáty moudrých filozofů, autorů a umělců.

14.2.2022 v 10:45 | Karma: 26,00 | Přečteno: 782x | Diskuse| Ona

Alena Damijo

Je to jen drobnost, taková maličkost

Možná jsem to slovo jen měla dát do uvozovek. Maličkosti jsou totiž obrovská věc! Koho někdy týral zub, ten rozumí; koho trápí teď, ten při čtení těchto řádků horlivě přikyvuje a na oteklé tváři má bolestí lehce zkroucený úsměv.

18.1.2022 v 10:45 | Karma: 24,06 | Přečteno: 669x | Diskuse| Ona

Alena Damijo

Kovářova vánoční kobyla

Kovářova kobyla prý chodí bosa. Miluju česká přísloví a vidím v nich hlubokou moudrost věků, ale s tímhle jsem až do nedávna tak úplně nesouhlasila – přece když něco umím, tak tím spíš to udělám doma pro sebe a svou rodinu, ne?

14.12.2021 v 10:45 | Karma: 22,62 | Přečteno: 563x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  11:25

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  11:11

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024

Místopředseda slovenského parlamentu a šéf vládní Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 110
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2026x
Vždycky jsem milovala knížky a nesnášela cizí jazyky, a tak jsem vystudovala bohemistiku. Bůh má však smysl pro humor: Původně roční aupairský pobyt v Londýně se protáhl na víc než dvacet let, a aby té jazykové ironie nebylo málo, jsem zástupkyní ředitelky na místní základce a učím číst a psát malá Briťata. 
 

KNIŽNÍ VÝPLODY: 

Anglické listí (2017)
Mé anglické sezony (2018)
Angličan v Česku aneb Czech Me Out (2019)
Češka v Anglii aneb T(r)ipy za všechny prachy (2021)
Rozmarná Anglie aneb Nikdy není tak zle (2023)

PŘIPRAVUJE SE:
Srdečné pozdravy z Řecka (Ikar, 07/24) 

Detaily knih:

https://www.knizniklub.cz/autori/59210-alena-damijo.html

 

Kontakt: damijoa@gmail.com