Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sběratelské vášně je třeba brát vážně!

Vždycky jsem měla tendence něco sbírat. Nemyslím tím pohlavky nebo koule z matiky, protože jsem se radši než algoritmům věnovala čtení pod lavicí, ale mám samozřejmě na mysli pořádné sběratelské hobby. 

Už jako malá jsem se vrhla na sbírání mincí a šla jsem na to od podlahy: Hned při první návštěvě Prahy ve věku čtyř let jsem si totiž všimla, že pod pulty obchodů se občas válí nějaký halíř či korunka. A protože dobrá hospodyňka pro pírko i plot přeskočí, nebylo mi zatěžko ohnout svůj čtyřletý hřbet a penízek sebrat. Na konci výletu se potvrdilo, že halíře jsou talíře, a z nasbíraných pěti korun československých mi pak maminka koupila populární socialistickou čokoládu v modrém papíru s obrázkem kravičky a holčičky.

Ve sběru peněz jsem pokračovala i v pozdějším věku, například jsem v zimě spadla na sjezdovce a když jsem vytřela ústa i zrak od sněhu a prokoukla, ukázalo se, že dřepím vedle dvacky. Předloni u moře jsem zase uklouzla na písečné duně a pod nohou se mi zjevila zlatá libra; v londýnském parku jsem pak našla do kostičky složenou dvacetilibrovku a u nás přímo před domem dokonce liber třicet. Onehdá jsem chvátala v horku na rodičák a protože se mi nechtělo čekat na autobus, který měl jet až za deset minut, vzala jsem to zkratkou přes kopec. Horko k zalknutí, mladší dítě kňourá, voda došla, ale v půli kopce se na chodníku jakoby nic opaluje desetilibrovka! To se mi pak jinak rozdýchával zbytek krpálu jakož i fakt, že autobus, do něhož jsem nahoře rudá a bez dechu nasedla, byl přesně ten, na který jsem se pro nedostatek času neobtěžovala čekat dole.

S rozšiřujícími se cestovatelskými zkušenostmi rostla i má touha navštívená místa nějak zdokumentovat, a tak jsem kromě cvakání milionů fotek začala i kupovat v každém místě pohled. Bylo by hezké říci, že jsem si na pohledy pořídila krásnou stylovou krabičku a že jsou abecedně utříděny a krasopisně popsány datem návštěvy, ale pravda je taková, že jsem pohled prostě jen hodila, často i s pytlíkem, do růžové krabice s narozeninovými přáními, jež sídlí pod postelí. Už dvanáct let s tím plánuju něco udělat.

Ale asi z toho nic nebude, protože teď máme už asi rok novou rodinnou vášeň – začali jsme sbírat magnetky z míst, která navštívíme. Taková magnetka je totiž ohromně praktická věc, protože stojí jen pár korun a nemusí se nijak složitě skladovat ani oprašovat, prostě přilne na ledničku. Každé ráno, když si vařím čaj, se tak na chvilku ponořím do vzpomínek a znovu ta místa navštívím, vybavím si jejich atmosféru a usměju se nad prožitými zážitky. Je to prostě taková vzpomínková výkladní  skříň.

Sběr magnetek bereme velmi vážně a nevynecháme jedinou příležitost, jak kolekci rozšířit, a proto nejen zamrzí, ale přímo naštve, když člověk navštíví hezké místo, ale vrátí se bez magnetu. Proč třeba chytré lišky neprodávají magnety v lese za Lhotkou? Co na tom, že se člověk vrátí provoněný jehličím, s roztaženým hrudním košíčkem, zdravou barvou, nůší hub, deseti litry borůvek, kelímkem malin a lučním kvítím do vázy, když si pak nemá co připnout na ledničku?

Onehdá zase slibovala předpověď o posledním prodlouženém srpnovém víkendu slunečno a 28 °C, což je v Anglii v této trojkombinaci ekvivalentem zázraku, který se naposledy odehrál roku 1965, a tak jsme se rozhodli sjet se vykoupat do moře. Naším cílem bylo  městečko Newhaven, ležící mezi  profláklými letovisky Brightonem a Eastbourne (z obou už magnet máme, a tak nemělo cenu tam jezdit), pyšnící se podle Googlu dlouuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuhou pláží a krásným majákem. Majáky miluji, takže nebylo co dál řešit a vyrazili jsme. Ani jsem nebrala chleby na svačinu, protože jsme usoudili, že tradiční hranolky s rybou budou na anglické pláži stylové a bude to taková příjemná tečka za sezónou, no a hlavně se mi fakt nechtělo ty chleby mazat.

První zrada nastala, když se ukázalo, že na pláž je to skoro kilometr a ještě polní cestou vedle jakési fabriky, ale zase tam rostla spousta výtečných ostružin. Začali jsme se ládovat a já vtipně podotkla, že to je náš oběd. Druhá zrada nastala, když se ukázalo, že to žádný vtip nebyl, protože na krásné, dlouhé pláži nebyl jediný stánek s občerstvením, takže o fish and chips se nám mohlo jen zdát. Po dvou hodinách jsme vytrávili ostružiny a sušenky, jež byly původně určeny k odpolední kávičce, o které také nemohla být ani řeč, a hlad nás vehnal do náruče Mekáče v centru města. Jak smutné! Ale aspoň jsem si dala rybí filé v housce, takže tradici bylo (skoro) učiněno za dost.

Ukecala jsem děti, že se ještě půjdeme podívat k tomu majáku, a hlavně někde koupíme magnetku do sbírky. Z Newhaven jezdí trajekty do Francie, je tam úžasná marina, skvělý krámek se zmrzlinou, ba i neplacené veřejné záchodky s neukradeným toaletním papírem, ale na magnet jsme nenarazili ani na jeden! Ani ten blbý pohled nikde neměli! Co na tom, že pláž za majákem byla prostorná a s hospůdkou, a voda čistá tak, že bylo vidět každý kamínek? Co na tom,že nebe bylo bez mráčku, že děti hodiny řádily  ve vodě, konec konců i ten pestrobarevný západ slunce na pozadí křídových skal  jako taky dobrý... Ale bez té magnetky to byl teda (skoro) zabitý den! 

Autor: Alena Damijo | pátek 1.9.2017 10:40 | karma článku: 14,63 | přečteno: 568x
  • Další články autora

Alena Damijo

Jak jsem potkala anglického krále

„Příští středu teda děláme ty pohovory na novou školní účetní, platí to?“ ptám se ředitelky, zatímco listuju diářem. „Jo vidíš, to musíme přesunout, protože jsme byli pozvaní na setkání s vysokým královským hodnostářem."

29.3.2023 v 10:30 | Karma: 32,86 | Přečteno: 3102x | Diskuse| Společnost

Alena Damijo

Půl života za Malou louží

Nedávno jsem oslavila své dvacáté přivandrovalečtiny do Anglie. Z tehdejší vyjukané aupairky se stala úča na základce, místo (nuzného) kapesného beru (nuznou) výplatu a stav svobodná, bezdětná se léty proměnil ve vdaná, sdětná.

6.9.2022 v 10:45 | Karma: 30,09 | Přečteno: 1064x | Diskuse| Ona

Alena Damijo

Co je láska?

Jako spousta náctiletých, i já měla v šestnácti pocit, že jsem prakticky expert na vztahy mezi mužem a ženou. Jednak jsem přečetla všechny "Rudolfovky", a pak jsem taky měla sešit s citáty moudrých filozofů, autorů a umělců.

14.2.2022 v 10:45 | Karma: 26,00 | Přečteno: 782x | Diskuse| Ona

Alena Damijo

Je to jen drobnost, taková maličkost

Možná jsem to slovo jen měla dát do uvozovek. Maličkosti jsou totiž obrovská věc! Koho někdy týral zub, ten rozumí; koho trápí teď, ten při čtení těchto řádků horlivě přikyvuje a na oteklé tváři má bolestí lehce zkroucený úsměv.

18.1.2022 v 10:45 | Karma: 24,06 | Přečteno: 669x | Diskuse| Ona

Alena Damijo

Kovářova vánoční kobyla

Kovářova kobyla prý chodí bosa. Miluju česká přísloví a vidím v nich hlubokou moudrost věků, ale s tímhle jsem až do nedávna tak úplně nesouhlasila – přece když něco umím, tak tím spíš to udělám doma pro sebe a svou rodinu, ne?

14.12.2021 v 10:45 | Karma: 22,62 | Přečteno: 563x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Prodej rodinného domu, 186 m2, Bystřice nad Pernštejnem
Prodej rodinného domu, 186 m2, Bystřice nad Pernštejnem

Koželužská, Bystřice nad Pernštejnem, okres Žďár nad Sázavou
3 800 000 Kč

  • Počet článků 110
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2026x
Vždycky jsem milovala knížky a nesnášela cizí jazyky, a tak jsem vystudovala bohemistiku. Bůh má však smysl pro humor: Původně roční aupairský pobyt v Londýně se protáhl na víc než dvacet let, a aby té jazykové ironie nebylo málo, jsem zástupkyní ředitelky na místní základce a učím číst a psát malá Briťata. 
 

KNIŽNÍ VÝPLODY: 

Anglické listí (2017)
Mé anglické sezony (2018)
Angličan v Česku aneb Czech Me Out (2019)
Češka v Anglii aneb T(r)ipy za všechny prachy (2021)
Rozmarná Anglie aneb Nikdy není tak zle (2023)

PŘIPRAVUJE SE:
Srdečné pozdravy z Řecka (Ikar, 07/24) 

Detaily knih:

https://www.knizniklub.cz/autori/59210-alena-damijo.html

 

Kontakt: damijoa@gmail.com