Cestička k (britské) škole, (ne)známě se vine

30. 08. 2013 10:10:10
Při svých podezřele častých a dlouhých návštěvách rodné české hroudy, jež si coby učitelka britské základní školy mohu blahosklonně dopřávat, se mě lidé často ptají, jak to tady vlastně s tím školským systémem funguje.

 

 

Místní školní rok nezačíná jako v srdci Evropy 1. září, ale zhruba někdy na začátku září. Datum se liší rok od roku, okrsek od okrsku, ba někdy i škola od školy. To aby v tom byl pořádek. Sjednocená je však struktura školního roku, který se skládá nikoli ze dvou pololetí, ale ze tří trimestrů. (Trvalo mi hezky dlouho, než jsem tohle slovo vyšťourala, tak si ho prosím považujte a hezky poválejte na jazyku, než budete číst dál.) Každý trimestr má své označení, a to Podzimní, Jarní a Letní. Zimní neexistuje, to asi proto, že tu žádná zima vlastně není. Trimestr se dále dělí na dvě části, zvané half term. 

 

Aby děti, ale především pedagogové, celý term ve zdraví přežili, jsou obě poloviny od sebe odděleny týdenním volnem. Díky tomu zde sice máme letní prázdniny jen šestitýdenní (školní rok končí zhruba kolem dvacátého července, opět je to individuální), ale ono to bohatě stačí. Zvlášť když člověk ví, že školní rok je pěkně prošpekovaný týdenními prázdninami, a tak je vždycky na co se těšit a nemusíme se jako čeští učitelé plazit školním rokem s jazykem na vestě, udržováni při životě a smyslech ojedinělými volnými dny.

 

Pro lepší srovnání prázdnin si dovolím předložit malou tabulečku (no ano, machruju, že jsem se naučila udělat tabulku ve Wordu):

Prázdniny

ČR

UK

 Říjen

 Podzimní prázdniny – 2 dny

 Half term – týden

 Prosinec

 Vánoční prázdniny – 10 – 14 dnů

 Vánoční prázdniny – 14 dnů

 Únor

 Jarní prázdniny – týden

 Half term – týden

 Březen/duben  

 Velikonoční prázdniny – 3 dny

 Velikonoční prázdniny – 14 dnů

 Květen/červen

 Prd

 Half term – týden

 

Jak jest vidno, co si utrhneme od huby v létě, naženeme během roku, a kdoví, jestli Česko nakonec ještě v počtu prázdnin nepředženeme. Přiznávám, že mi tento systém vyhovuje mnohem více než ten český, ačkoli úplným ideálem by podle mě bylo skloubit britský školní rok a české letní prázdniny. Jinak jsem ale samozřejmě velice skromné děvče.

 

A nyní k povinné školní výuce. Dle znění zákona jsou rodiče/opatrovníci  povinni zajistit, aby jejich dítko bylo vzděláváno ve věku od pěti do šestnácti let. Dítě musí dostávat školní vzdělání od trimestru bezprostředně po jeho pátých narozeninách, převážná většina dětí však stejně chodí do školy už ve čtyřech letech a pět svíček sfouknou z dortu někdy v průběhu "Reception".

 

Reception je první školním rok, který zhruba odpovídá naší první třídě, a děti se v ní učí číst, psát a počítat. Reception je sice ještě velmi hravá, ale už je to škola natvrdo. Po Reception následuje první třída, pak druhá, třetí atd. Lidem, kterým to přijde matoucí a nazývají Reception nesprávně jakousi „přípravkou“ a snaží se to porovnávat s českou první, druhou, třetí třídou atd., mohu na vysvětlenou sdělit pouze to, že je to celé jen v jiném pojmenování; a jestli první rok školy nazvu Reception nebo První třída, na faktu věci to prakticky nic nemění. Mohu-li použít citát Alberta Einsteina z dopisu Járu Cimrmanovi, je to jen „ping-pong with the words.“

 

Osobně si ale stále nemohu zvyknout na fakt, že místní děti nezačínají školu jen v září, jako je tomu v Čechách, ale později narozené děti, tzv. letňáci, do ní jdou třeba až v lednu. Je to proto, aby byli trochu vyzrálejší, nicméně se nemohu zbavit dojmu, že tyto děti budou, ač o pár měsíců zralejší, přesto trochu pozadu za těmi, co začali už v září. Jsem velmi ráda, že učím na škole, která tyto dvoje začátky školního roku zrušila a všechny děti, staré či mladé, začínají společně v září. Přestože je v britských školách naprostou samozřejmostí učit podle schopností dítěte – takže naprosto nepřichází v úvahu, že by celá třída řešila jeden příklad – připadá mi hrozná představa, že část dětí během podzimu naučím celou abecedu a potom začnu od ledna nanovo pro ty, co čerstvě přišli ze školky, zatímco starší děti už budou psát ve větách. Ale evidentně to jde, a jsou školy, co mají dokonce tři nástupy do roka, v každém trimestru jeden. To už podle mě musí být na bednu úplně.

 

Školní den tady trvá většinou od 9 do 15.30. Ta devátá ranní je záviděníhodná, ta půl čtvrtá odpolední nikoli. Vyučování probíhá zejména v těch nejnižších ročnících formou hry, ale i tak je ten den velmi dlouhý. Škoda, že si současný ministr školství Michael Gove myslí, že školní den je příliš krátký a chtěl by prodloužit učení a zkrátit prázdniny! (Jsou chvíle, kdy předčasné volby zní jako bezva řešení.)

 

Čas od času vznikne v Británii debata o tom, že děti začínají chodit do školy v nesmyslně raném věku, kdy na to ještě často nejsou fyzicky ani psychicky pořádně připravené. Studie navíc potvrzují, že kontinentální děti, které zahájí řádnou výuku až ve věku šesti, nezřídka i sedmi let, své britské vrstevníky během několika let nejen doženou, ale často i předeženou. A tak mně spolu s ostatními, kteří nad čtyřletými školáky kroutíme nevěřícně hlavou, nezbývá než doufat, že jednou vezme někdo rozum do hrsti a Británie se připojí ke starým dobrým kontinentálním praktikám. Ani s konzervativnovstí by se to totiž nemělo přehánět.

 

 

Autor: Alena Damijo | pátek 30.8.2013 10:10 | karma článku: 32.31 | přečteno: 4271x

Další články blogera

Alena Damijo

Jak jsem potkala anglického krále

„Příští středu teda děláme ty pohovory na novou školní účetní, platí to?“ ptám se ředitelky, zatímco listuju diářem. „Jo vidíš, to musíme přesunout, protože jsme byli pozvaní na setkání s vysokým královským hodnostářem."

29.3.2023 v 10:30 | Karma článku: 32.80 | Přečteno: 3094 | Diskuse

Alena Damijo

Půl života za Malou louží

Nedávno jsem oslavila své dvacáté přivandrovalečtiny do Anglie. Z tehdejší vyjukané aupairky se stala úča na základce, místo (nuzného) kapesného beru (nuznou) výplatu a stav svobodná, bezdětná se léty proměnil ve vdaná, sdětná.

6.9.2022 v 10:45 | Karma článku: 30.09 | Přečteno: 1052 | Diskuse

Alena Damijo

Co je láska?

Jako spousta náctiletých, i já měla v šestnácti pocit, že jsem prakticky expert na vztahy mezi mužem a ženou. Jednak jsem přečetla všechny "Rudolfovky", a pak jsem taky měla sešit s citáty moudrých filozofů, autorů a umělců.

14.2.2022 v 10:45 | Karma článku: 25.87 | Přečteno: 778 | Diskuse

Alena Damijo

Je to jen drobnost, taková maličkost

Možná jsem to slovo jen měla dát do uvozovek. Maličkosti jsou totiž obrovská věc! Koho někdy týral zub, ten rozumí; koho trápí teď, ten při čtení těchto řádků horlivě přikyvuje a na oteklé tváři má bolestí lehce zkroucený úsměv.

18.1.2022 v 10:45 | Karma článku: 24.06 | Přečteno: 667 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 30.22 | Přečteno: 612 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 53 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.67 | Přečteno: 303 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 532 | Diskuse
Počet článků 110 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2002

Vždycky jsem milovala knížky a nesnášela cizí jazyky, a tak jsem vystudovala bohemistiku. Bůh má však smysl pro humor: Původně roční aupairský pobyt v Londýně se protáhl na devatenáct let, a aby té jazykové ironie nebylo málo, jsem zástupkyní ředitelky na místní základce a učím číst a psát malá Briťata. 
 

KNIŽNÍ VÝPLODY: 

Anglické listí (2017)
Mé anglické sezony (2018)
Angličan v Česku aneb Czech Me Out (2019)
Češka v Anglii aneb T(r)ipy za všechny prachy (2021)

PRÁVĚ VYŠLO:

Rozmarná Anglie aneb Nikdy není tak zle 

 

Detaily knih:

https://www.knizniklub.cz/autori/59210-alena-damijo.html

 

Kontakt: damijoa@gmail.com

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...