Vánoce na ostrově (britském)

22. 12. 2011 10:55:10
Zatímco pro české děti je vrcholem roku 24. prosinec, pro britské je to až náš Boží hod vánoční, tj. prosinec pětadvacátý. Tomu jsou samozřejmě uzpůsobeny i čokoládové adventní kalendáře, jež prostě mají oproti našim ještě

 

chlíveček s pětadvacítkou. Britská "kids" se tedy musí těšit o den déle než my, ale zato jim obtloustlý Father Christmas naděluje dárky komínem už časně ráno. Některé rodiny dokonce musí vyhlásit zákaz vstávání před šestou, važme si tedy Štědrého VEČERA! 

Dárky se sice nadělují později než u nás, stromeček se však zdobí klidně už 1. prosince, „abychom si to víc užili“, říkala paní z mé bývalé au-pairské rodiny. (Já si to zametání jehličí také ohromně užívala.) Ne, že by to nemělo něco do sebe, ale není to ta pravá romantika, kdy se nejprve rodiče ráno 24. pohádají, že stromek je ještě na garáži, nemůžeme najít řetězy, žárovičky nesvítí a do toho hudruje babička, že jsme všechno měli připravit včera večer, jak ona ostatně tvrdí každý rok. Pak za sledování Pyšné princezny přemisťujeme duté a krémové figurky v poměru 1:1 střídavě na stromek a do pusy. Britové jsou o tohle ochuzeni, protože nejenže nemají prince Miroslava, dokonce na stromek ani cukroví příliš nevěší.

 

Dárky se pod stromečkem (nezřídka umělým) shromažďují už od té doby, co je ozdoben, tedy ne jako u nás ve večeru V. Výhodou pro děti je, že mohou dárky každý den ohmatávat a tipovat, co se asi pod luxusním papírem bez mašle (tady se nemašluje) skrývá, my se sestrou to však měly jednodušší – najisto jsme šly do šatnové skříně, kde mamka dárky tajně schovávala, a všechno si pěkně za tepla a světla prohlédly.

 

Mluvíme-li o dárkách, je vhodné zde upozornit na jednu místní zálibu, tzv. karty. V podstatě se jedná o přáníčka (nikoli pohledy!) – cards – ale Češi zde žijící to překládají pouze a jedině jako „karty“, proto se i já tohoto nesprávného zaběhlého překladu přidržím. Takže dáváte-li tu komukoli k čemukoli dárek, je nejen vhodné, ale přímo povinné k dárku přiložit kartu, do níž se napíše gratulace, pár hřejivých slov a podepíšete se, aby vám pak osoba dotyčná mohla poslat děkovnou kartu. Také chcete-li někomu jen popřát, nestačí jen potřepat pravicí, bodře poplácat po rameni a prohodit něco rádoby vtipného plus „všechno nejlepší“, nikoli –  místo toho dáte kartu. O masové oblibě tohoto vynálezu svědčí fakt, že tu existují stovky obchodů, specializovaných na karty, a stojánek s přáníčky naleznete v každém sebeprťavějším obchodu se smíšeným zbožím.

 

Tradičním vánočním jídlem je oběd, k němuž se jak známo servíruje pečený krocan, vycpaný cibulí smíchanou se sušenou šalvějí (směs se kupuje již hotová v marketech a jen se smíchá s vodou, fajnovky přidají mléko). Jako příloha se podávají opečené brambory, brusinky a vařená či pečená zelenina. Aby krůta nebyla moc „suchá“, polévá se gravy, omáčkou vytvořenou z granulích přelitých horkou vodou.

Po obědě se podává vánoční pudink, o němž v Čechách kolují téměř hororové pověsti, ale když jsem ho jednou po modlitbě ochutnala, zachutnal mi. Rodičům v Čechách ovšem nechutnal a dodnes o něm hororové pověsti vypráví. Pravda je, že není pudink jako pudink, a že když je dobře udělaný, tak je to mňamka. Ostatně i taková vánočka se může zkazit, takže buďme i k pudinku tolerantni...

 

Kapříky tu moc neznají, ale masový příval Poláků způsobil, že je poznali a kolem Vánoc se začínají častěji vyskytovat. Jednou jsem se snažila v mé bývalé aupairské rodině vyprávět, že u nás přinášíme ryby domů živé a a pak je máme nějakou dobu ve vaně, než je tatínek klepne a podřízne, přičemž samozřejmě padá spousta nevánočních slov. Kapra ve vaně mi nikdo nevěřil a paní mi ještě řekla, že je se mnou vážně legrace.

 

O pečení deseti a více druhů cukroví nemůže být ani řeč. V obzvlášť spořádaných a osvícených rodinách upečou jakési sušenky, většinou se to však řeší kupovanými vánočními koláčky, mince pies, které obsahují kandované ovoce a koření. Mimochodem je to moc dobré.

 

Osobně mi přijde, že v českých zemích jsou Vánoce mnohem slavnostnější, mají krásnou a tajuplnou atmosféru. Vánoce v Británii jsou spíš veselé a dovádivé, je to párty. O tom svědčí už třeba tradice vánočních crakerů. Jedná se v podstatě o tubu z barevného papíru. Před jídlem se cracker chytne za oba konce a tahá se, až se ozve maličká petardička a z tuby vypadne papírová korunka, dáreček nebo hračka (kvalita závisí na ceně crackeru) a papírek s anekdotou.

 

Co dodat na závěr? Po anglicku snad už jen „Merry Christmas and a happy new year!“, tj. Veselé Vánoce a šťastný nový rok!

 

PS. Zájemci o záhadný vánoční pudink nechť zalistují mým blogem a něco víc si o něm přečtou... Takže ještě jednou šťastné a veselé a dobré zažívání!

Autor: Alena Damijo | čtvrtek 22.12.2011 10:55 | karma článku: 18.22 | přečteno: 1535x

Další články blogera

Alena Damijo

Jak jsem potkala anglického krále

„Příští středu teda děláme ty pohovory na novou školní účetní, platí to?“ ptám se ředitelky, zatímco listuju diářem. „Jo vidíš, to musíme přesunout, protože jsme byli pozvaní na setkání s vysokým královským hodnostářem."

29.3.2023 v 10:30 | Karma článku: 32.80 | Přečteno: 3094 | Diskuse

Alena Damijo

Půl života za Malou louží

Nedávno jsem oslavila své dvacáté přivandrovalečtiny do Anglie. Z tehdejší vyjukané aupairky se stala úča na základce, místo (nuzného) kapesného beru (nuznou) výplatu a stav svobodná, bezdětná se léty proměnil ve vdaná, sdětná.

6.9.2022 v 10:45 | Karma článku: 30.09 | Přečteno: 1051 | Diskuse

Alena Damijo

Co je láska?

Jako spousta náctiletých, i já měla v šestnácti pocit, že jsem prakticky expert na vztahy mezi mužem a ženou. Jednak jsem přečetla všechny "Rudolfovky", a pak jsem taky měla sešit s citáty moudrých filozofů, autorů a umělců.

14.2.2022 v 10:45 | Karma článku: 25.87 | Přečteno: 777 | Diskuse

Alena Damijo

Je to jen drobnost, taková maličkost

Možná jsem to slovo jen měla dát do uvozovek. Maličkosti jsou totiž obrovská věc! Koho někdy týral zub, ten rozumí; koho trápí teď, ten při čtení těchto řádků horlivě přikyvuje a na oteklé tváři má bolestí lehce zkroucený úsměv.

18.1.2022 v 10:45 | Karma článku: 24.06 | Přečteno: 666 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 22.20 | Přečteno: 329 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 41 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.13 | Přečteno: 288 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.76 | Přečteno: 507 | Diskuse
Počet článků 110 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2002

Vždycky jsem milovala knížky a nesnášela cizí jazyky, a tak jsem vystudovala bohemistiku. Bůh má však smysl pro humor: Původně roční aupairský pobyt v Londýně se protáhl na devatenáct let, a aby té jazykové ironie nebylo málo, jsem zástupkyní ředitelky na místní základce a učím číst a psát malá Briťata. 
 

KNIŽNÍ VÝPLODY: 

Anglické listí (2017)
Mé anglické sezony (2018)
Angličan v Česku aneb Czech Me Out (2019)
Češka v Anglii aneb T(r)ipy za všechny prachy (2021)

PRÁVĚ VYŠLO:

Rozmarná Anglie aneb Nikdy není tak zle 

 

Detaily knih:

https://www.knizniklub.cz/autori/59210-alena-damijo.html

 

Kontakt: damijoa@gmail.com

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...