Z britského deníku českého metereologa - amatéra

11. 05. 2010 11:33:04
Pobývá-li člověk na ostrovech, oddělených od starého kontinentu kanálem La Manche (anglicky zvaný (English) Channel, ne La Manche drain!), nemůže se nezmínit o počasí, jímž je Británie světově proslulá.

 

 

 

 

Úvodem musím potvrdit jednu pověst o místním počasí a vyvrátit druhou. Tak za prvé je pravda, že zdejší počasí je značně proměnlivé, hlavně na jaře a na podzim. Déšť, vichřice, smršť a následně svícení Oskara přicházejí v hodinu, kdy je neočekáváte, ale zase by bylo přehnané tvrdit, že se barva nebeské klenby mění každých 3600 vteřin. Prakticky to ale třeba vypadá tak, že celé dopoledne svítí sluníčko, pak se na obzoru objeví mráček. Čech v Česku by si řekl, že z toho mraku pršet nebude a nechal deštník doma – a hle, za dvacet minut už vypadá takovýto Čech v Anglii jako zmoklá slípka.

 

Za druhé je třeba pokusit se o vymýcení zakořeněné představy, že Britové vždy, všude, za všech okolnosti a s horoucím nadšením hovoří o počasí a střídání studených a teplých front. Ve většině brožurek a průvodců ích samozřejmě najdete radu, že nevíte-li, o čem mluvit, začněte o počasí a bude to přijato s povděkem. No nevím, nezdá se mi, že by tu o dešti konverzovali víc než my, a že by vám za každou zmínku o psím počasí líbali ruce. Ale možná je to jen vyhraněná současná politická situace, co zaměstnává lidská srdce a tudíž i ústa víc než letošní velmi chladný květen.

 

Británie má, podobně jako naše matička vlast, oficiálně čtyři roční období, jež se zde navzájem odlišují tak, že počasí je pořád stejné, jen teplota je o deset až patnáct stupňů vyšší nebo nižší. Určit jednotlivé roční období je někdy možné pouze a jedině podle kalendáře, nikoli přírody. Přirozený chod ročních období tu má totiž v porovnání s Českem metabolicko-spánkovou poruchu. Matka (čímž myslím přírodu) se začne probouzet hned po Novém roce, pokud teda vůbec usne, protože často je možné ještě v prosinci spatřit čile poletující hmyz. V lednu tedy začne na dveře nesměle ťukat jaro a v parcích a na zahrádkách vyrazí sněženky. V půlce února už ťuká trochu netrpělivěji, načež týden na to dveře drze vyrazí. Začátkem května rozkvetou hrdé narcisy, první pampelišky stydlivě rozevřou žlutý slunečník, stromy se zahalí do svatebních šatů a Angličané oblečou kraťasy.

 

Ne, že by bylo takové horko, asi 15° C, ale místní lidé to s tím oblečením vážně moc nehrotí. Když zde před lety pracovala vzdálená příbuzná zvaná teta Věra, vzpomínala, že dítka běhávala v lednu v podkolenkách, čímž chtěla demonstrovat mírnost britských zim. Pravda, zima tu je mírná, když jednou za rok napadne pět centimetrů sněhu, je z toho obrovská kalamita, ale nezdá se mi, že by pět stupňů nad bodem mrazu byla vhodná teplota na chození v podkolenkách či dokonce naboso, univerzální to místní (zlo)zvyk. Cituji jednoho usedlíka: „Ponožky??? Proč bych měl nosit ponožky? Vždyť mám boty, ne?“

 

Inu, až se jich ve stáří klouby zeptají, co si v mládí oblékali...

 

Doufám však, že vy se nedáte západní módou strhnout. Chce to hlavně klid a nohy v teple!

Autor: Alena Damijo | úterý 11.5.2010 11:33 | karma článku: 8.69 | přečteno: 1190x

Další články blogera

Alena Damijo

Jak jsem potkala anglického krále

„Příští středu teda děláme ty pohovory na novou školní účetní, platí to?“ ptám se ředitelky, zatímco listuju diářem. „Jo vidíš, to musíme přesunout, protože jsme byli pozvaní na setkání s vysokým královským hodnostářem."

29.3.2023 v 10:30 | Karma článku: 32.80 | Přečteno: 3094 | Diskuse

Alena Damijo

Půl života za Malou louží

Nedávno jsem oslavila své dvacáté přivandrovalečtiny do Anglie. Z tehdejší vyjukané aupairky se stala úča na základce, místo (nuzného) kapesného beru (nuznou) výplatu a stav svobodná, bezdětná se léty proměnil ve vdaná, sdětná.

6.9.2022 v 10:45 | Karma článku: 30.09 | Přečteno: 1051 | Diskuse

Alena Damijo

Co je láska?

Jako spousta náctiletých, i já měla v šestnácti pocit, že jsem prakticky expert na vztahy mezi mužem a ženou. Jednak jsem přečetla všechny "Rudolfovky", a pak jsem taky měla sešit s citáty moudrých filozofů, autorů a umělců.

14.2.2022 v 10:45 | Karma článku: 25.87 | Přečteno: 776 | Diskuse

Alena Damijo

Je to jen drobnost, taková maličkost

Možná jsem to slovo jen měla dát do uvozovek. Maličkosti jsou totiž obrovská věc! Koho někdy týral zub, ten rozumí; koho trápí teď, ten při čtení těchto řádků horlivě přikyvuje a na oteklé tváři má bolestí lehce zkroucený úsměv.

18.1.2022 v 10:45 | Karma článku: 24.06 | Přečteno: 665 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 17 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.26 | Přečteno: 270 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.10 | Přečteno: 464 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.18 | Přečteno: 113 | Diskuse
Počet článků 110 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2002

Vždycky jsem milovala knížky a nesnášela cizí jazyky, a tak jsem vystudovala bohemistiku. Bůh má však smysl pro humor: Původně roční aupairský pobyt v Londýně se protáhl na devatenáct let, a aby té jazykové ironie nebylo málo, jsem zástupkyní ředitelky na místní základce a učím číst a psát malá Briťata. 
 

KNIŽNÍ VÝPLODY: 

Anglické listí (2017)
Mé anglické sezony (2018)
Angličan v Česku aneb Czech Me Out (2019)
Češka v Anglii aneb T(r)ipy za všechny prachy (2021)

PRÁVĚ VYŠLO:

Rozmarná Anglie aneb Nikdy není tak zle 

 

Detaily knih:

https://www.knizniklub.cz/autori/59210-alena-damijo.html

 

Kontakt: damijoa@gmail.com

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...